Woningwaarde in Utrecht

De gemiddelde woningwaardes in heel Nederland blijven stijgen en stijgen. Volgens het CBS is dit ook in Utrecht het geval. Hier gaat het om 357.000 euro. De WOZ-waarde wordt gebruikt als heffingsgrondslag voor het bepalen van verschillende belastingen en heffingen zoals: de onroerend zaak belasting, inkomstenbelasting en vermogensbelasting. 

WOZ-waarde van een huis in Utrecht

De gemeente Utrecht stelt jaarlijks de WOZ-waarde vast van alle woningen. Voor het belastingjaar 2021 hanteert de gemeente 1 januari 2020 als peildatum. Vorig jaar was de gemiddelde WOZ-waarde nog 333.000 euro. Dat is dus een stijging van 7,2 procent in vergelijking met dit jaar. Om erachter te komen of de WOZ-waarde van jouw woning even hoog is als het gemiddelde, kun je een check doen bij het WOZ-waardeloket.

Van de vier grootste steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam het hardst toe, met 11,4 procent. Den Haag volgt met 9,2 procent. Amsterdam zit na jarenlange stijgingen nu met een toename van 1,2 procent. Dit is ver onder het landelijke gemiddelde.

Andere steden in Utrecht

Ook andere steden in de provincie Utrecht laten een stijging van tussen de vijf en 10 procent zien. Om een aantal voorbeelden te noemen; in Houten steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 8 procent en in IJsselstein met 9,4 procent. Daar ligt de gemiddelde WOZ-waarde momenteel op 313.000 euro.

De verandering in Utrecht komt wel overeen met die van andere steden in provincie Utrecht. Alle gemeenten om ons heen hebben een stijging van tussen de vijf en tien procent. In Houten steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 8 procent en in IJsselstein zelfs met 9,4 procent. Daar ligt de gemiddelde WOZ-waarde op 313.000 euro.

Verwachtingen 2022

Doordat de verkoopprijzen van woningen afgelopen jaar flink zijn gestegen, is de verwachting dat de WOZ-waarde volgend jaar nog hoger zal liggen dan dit jaar. De waardepeildatum van volgend jaar is 1 januari 2021. In de WOZ-waarde van 2022 zal de stijging van de verkoopprijzen van afgelopen jaar (2020) terugkomen. Deze was gemiddeld circa 12% in Utrecht. De verwachting is dat dit percentage ook voor de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde gaat gelden.

Heb je een vraag over de WOZ-waarde van jouw woning? Neem contact op met ons kantoor of laat je gegevens achter op onze contactpagina.