Eerst huis kopen of verkopen, wat is verstandig?

Eerst verkopen of eerst kopen

Voor veel woningbezitters met verhuisplannen is het een dilemma: moet je eerst je woning in de verkoop zetten of beginnen met het zoeken naar een nieuwe woning? De veiligste volgorde is om eerst je woning te verkopen en daarna pas een nieuwe te kopen. Maar is dit ook de verstandigste keuze? Dit hangt sterk af van de situatie op de woningmarkt.

Optie 1: eerst huis kopen, dan verkopen

Voor veel huizenkopers lijkt dit op het eerste gezicht de meest logische optie. Je weet immers pas echt wat je kunt veroorloven en waar je naartoe kunt verhuizen als je al een nieuwe woning hebt gevonden. Dit kan je gemoedsrust geven, vooral als je een specifieke locatie op het oog hebt waar je dolgraag wilt wonen. Bovendien kun je rustig de tijd nemen om je huidige woning op de markt te zetten, zonder dat je onder tijdsdruk staat.

Echter, er kleven ook enkele nadelen aan deze aanpak. Het kan zijn dat je tijdelijk met dubbele woonlasten zit, wat financieel uitdagend kan zijn. Daarnaast bestaat het risico dat je jouw huidige woning niet snel genoeg verkoopt, wat kan leiden tot een onverwacht langere periode van dubbele lasten. Om deze risico’s te minimaliseren, is het van essentieel belang om vooraf goed te plannen en een realistische inschatting te maken van de verkoopbaarheid van je huidige woning.

Optie 2: eerst huis verkopen, dan kopen

Deze aanpak wordt vaak gezien als de veiligere optie. Door eerst je huidige woning te verkopen, weet je precies hoeveel budget je hebt voor de nieuwe woning. Dit voorkomt dat je in de problemen komt met dubbele lasten en geeft je de flexibiliteit om een aantrekkelijk bod te doen wanneer je de perfecte woning vindt.

Toch heeft ook deze strategie enkele nadelen. Als je jouw huidige woning snel verkoopt, maar nog geen nieuwe woning hebt gevonden, kan het zijn dat je tijdelijk elders moet verblijven of een tijdelijke huurovereenkomst moet aangaan. Dit kan ongemakkelijk zijn en extra kosten met zich meebrengen.

Afhankelijk van wensen en de huizenmarkt

De juiste volgorde hangt af van je wensen en de huizenmarkt. Als je al een specifieke woning op het oog hebt, kan het verstandig zijn om eerst te kopen. Het voordeel van eerst verkopen is echter dat je weet hoeveel je te besteden hebt voor je volgende koopwoning. Tot voor kort was eerst verkopen en daarna pas kopen een groot risico vanwege de grote vraag naar woningen en de sterke prijsstijgingen die plaatsvonden.

De situatie op de woningmarkt kan bepalend zijn. In de periode van 2013 tot 2022 was de keuze eenvoudig, gezien de sterke prijsstijgingen in die tijd. Echter, deze conclusie kan alleen achteraf worden getrokken. In 2013 was het nog niet bekend dat de prijzen zo hard zouden stijgen. Bijvoorbeeld in 2020 was het duidelijk dat eerst verkopen niet de verstandigste keuze was, gezien de sterke stijging van de woningprijzen en de verwachting van verdere stijging.

Deskundig advies

Het is belangrijk om deskundig advies in te winnen, ongeacht of je ervoor kiest om eerst te kopen of te verkopen. Bij Waltmann Makelaars voorzien onze deskundige makelaars je graag van advies. Ze hebben uitgebreide kennis van de lokale markt, waaronder verkoopsnelheden en verwachte opbrengsten. Ongeacht welke optie je kiest, met een doordachte aanpak en de juiste ondersteuning zet je een belangrijke stap naar je nieuwe droomwoning.. Maak ook een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs, zodat je een duidelijk financieel overzicht hebt.

-> Online afspraak maken de makelaar of hypotheekadviseur