Woning kopen? Denk verder dan alleen de onderhoudskosten

Kilmaatverandering huis

Naast de gebruikelijke onderhoudskosten, zijn er nog andere factoren die je mee moet nemen in je begroting wanneer je een woning koopt. Klimaatverandering kan namelijk onverwachte hoge kosten met zich meebrengen.

Wateroverlast en funderingsproblemen

De overstromingen in 2024 tonen aan hoe kwetsbaar we zijn voor extreme weersomstandigheden. Ook langdurige droogte kan schade veroorzaken, zoals funderingsproblemen. De AFM waarschuwt dat kopers onvoldoende rekening houden met deze risico’s, die niet in de woningprijzen verwerkt zitten.

Doe je onderzoek

Stel kritische vragen aan de verkoper over de staat van de woning en de omgeving. Laat onderzoek doen naar de kwaliteit van de fundering en informeer naar de risico’s op overstromingen, stormschade en hagelbuien. In bosrijke gebieden is er extra kans op omvallende bomen.

Kijk vooruit

Houd rekening met toekomstige kosten. Is het dak aan vervanging toe? Is er geld nodig voor herstelwerkzaamheden? Neem deze kosten mee in je bod, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het beoordelen van de risico’s en het onderhandelen over de prijs. De makelaar kent de lokale markt en kan je adviseren over de specifieke kenmerken van de woning en de omgeving. Maak online een afspraak.

Wees bewust van de kwetsbaarheid

Je kunt niet alles voorspellen, maar door je goed te informeren en de risico’s in te schatten, verminder je de kans op een miskoop. Koop je woning met open ogen en houd rekening met de mogelijke gevolgen van klimaatverandering.

Extra tips:

  • Raadpleeg de website van de gemeente voor informatie over wateroverlast en ruimtelijke ordening.
  • Bekijk de website van het KNMI voor klimaatprognoses en risico’s in jouw regio.
  • Lees je in over duurzame maatregelen die je kunt nemen om je woning te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.