5 dingen die je moet weten als je een huis koopt

Huis kopen Utrecht

Wil je groter gaan wonen? Of juist kleiner? De stad uit of juist de stad in? Wat de reden ook is: bij het kopen van een huis kun je wel wat hulp gebruiken. Daarom geeft makelaar Wim Bentum je antwoord op de 5 meest gestelde vragen.

 1. Wanneer ben ik in onderhandeling?
  “Je bent pas in onderhandeling als de verkoper reageert op jouw bod. Dit kan zijn door een tegenbod te doen of door te melden dat jullie in onderhandeling zijn. Als de makelaar zegt dat hij/zij het bod gaat bespreken met de verkoper betekent dit dus niet dat jullie in onderhandeling zijn.”
 2. Kan de vraagprijs verhoogd worden tijdens de onderhandeling?
  “Het klinkt misschien niet logisch, maar het kan wel. Dit geldt natuurlijk voor zowel verhogen als verlagen. Als potentiële koper mag je tijdens de onderhandeling je bod ook verlagen.”
 3. Moet de makelaar met mij in onderhandeling als ik als eerste een bod uitbreng?
  “De verkoper mag zelf bepalen met wie hij in onderhandeling gaat. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een bezichtiging te plannen als je een leuk huis hebt gezien. Soms zijn er zoveel bezichtigingen ingepland, dat er geen afspraken meer worden gemaakt.
 4. Mag ik als koper advies van de verkopende makelaar verwachten?
  “De verkopende makelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper. Je kunt daarom niet verwachten van de verkopend makelaar dat hij ook jouw belangen behartigt. Als je een aankoopmakelaar inschakelt, behartigt deze uiteraard wel jouw belangen.”
 5. Hoe komt de koop tot stand?
  “Als de verkoper en koper het eens zijn over zaken zoals de prijs, de leveringsdatum en de ontbindende voorwaarden, legt de makelaar deze afspraken vast in een koopcontract. Je hebt als koper na het tekenen van het koopcontract nog drie dagen bedenktijd.”

Wil je op huizenjacht gaan, dan is het handig een aankoopmakelaar in te schakelen. Die ziet als eerste het aanbod, weet precies waar je op moet letten, houdt het hoofd koel tijdens de onderhandelingen en controleert het koopcontract.