5 x veelgestelde vragen over de woningmarkt beantwoord door een Utrechtse makelaar

Overweeg je een huis te verkopen in Utrecht en kun je daarbij wel wat advies van een expert gebruiken? Makelaar Rutger Kanters deelt vijf veelgestelde vragen (én antwoorden) over het (ver)kopen van een woning in Utrecht. 

Welke vraagprijs adviseer je?

Dat is afhankelijk van locatie, staat van onderhoud, grootte en type woning (vooroorlogse woningen zijn populair en dus ook vaak duurder). Hoe meer vraag er is naar een type woning, hoe hoger de vraagprijs.

Voordat een huis in de verkoop komt de makelaar eerst voor een waardebepaling. Tijdens deze afspraak loopt hij door het huis en vergelijkt dit met recent verkochte woningen om de waarde vast te stellen. Daarna wordt de vraagprijs in overleg met de verkoper bepaald. Een te hoge vraagprijs leidt vaak tot minder bezichtigingen en minder biedingen. Terwijl een te lage vraagprijs ten koste gaat van de opbrengst. Daarom is het belangrijk een realistische vraagprijs vast te stellen.

Wil je een indicatie van de waarde van jouw woning? Klik hier.

Moet ik nog dingen aan mijn huis veranderen om het verkoopklaar te maken?

Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken is een goede presentatie essentieel. Dit betekent dat het huis er piekfijn uit moet zien, hierdoor bereik je een hogere opbrengst. Het is vaak niet nodig grote verbouwingen uit te voeren, hier adviseert de makelaar in. Voordat er foto’s van het huis worden gemaakt krijgt de verkoper een aantal tips om het huis zo goed mogelijk presenteerbaar te maken.

Hoe gaat bezichtigen in Covid tijd?

Er wordt bij Waltmann met maximaal 3 personen (inclusief aankoopmakelaar) bezichtigd. We vragen de kijkers een mondkapje te dragen en de handen te desinfecteren. Indien wenselijk zijn er handschoenen beschikbaar. De makelaar houdt zich uiteraard ook aan de richtlijnen van het RIVM en de NVM.

Hoe lang gaat de verkoop duren?

In de huidige markt duurt de verkoop over het algemeen slechts enkele weken. Dit hangt uiteraard ook af van de populariteit van de woning. Er zijn huizen die binnen een week verkocht worden of zelfs al voor de markt uit. Een makelaar kan dit voor jouw woning inschatten.

Hoe wordt de uiteindelijke koper bepaald?

Zijn er zoveel belangstellenden die rondom de vraagprijs bieden of er bovenuit gaan, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan er een inschrijvingsprocedure gestart worden. Bij een inschrijving krijgen alle bieders een gelijke kans om éénmalig bod uit te brengen.

Als het niet via een inschrijving gaat kan er onderhandeld worden per bieding. Je kunt wel van meerdere kandidaten een voorstel krijgen en zolang je hier transparant over bent kun je dus ook onderhandelen met meerdere partijen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Waltmann.