Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een verkoopmakelaar inschakel?

Makelaar Wim beantwoordt de vraag: Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een verkoopmakelaar inschakel?

“Zodra je je huis wilt verkopen, raden wij altijd aan een verkoopmakelaar in te schakelen. Bij de verkoop van een woning komt er vaak veel op je af. En je hebt tijdens dit hele traject vaak al genoeg aan je hoofd. Wij helpen jou met het verkopen van je woning, dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer over te maken. Zodra je een makelaar inschakelt, gaat hij voor jou aan de slag. Hij zorgt dat je woning goed in beeld wordt gebracht, helpt je met de bezichtigingen, geeft tips en onderhandelt over de beste verkoopprijs. Er wordt jou dus behoorlijk wat werk bespaard. Het bedrag dat je hiervoor betaalt verschilt per makelaar.

Courtage
Sommige makelaars werken met een vast bedrag, maar de meesten werken op basis van courtage. Dat houdt in dat aan het eind van de rit, zodra de woning is verkocht, de makelaar een bepaald percentage over de totale verkoopprijs berekend als beloning voor het werk dat hij voor jou heeft gedaan. Meestal ligt dit percentage tussen de 1,1 en 1,9 procent. Dus als jij jouw woning verkoopt voor €450.000 dan krijgt de makelaar tussen de €4.950 en €8.550. Dat lijkt een heel bedrag, maar bedenk dat hij daarvoor een verkoopprijs heeft weten te onderhandelen die jij er wellicht niet voor had gekregen.

Opstartkosten
Houd ook rekening met opstartkosten. Dit zijn kosten die de makelaar maakt bij de start van zijn werkzaamheden voor jou. Denk aan het maken van foto’s van de woning, het plaatsen van de woning op diverse websites en het regelen van een bord voor in de tuin. Deze kosten worden door de makelaar gemaakt en aan jou doorberekend. Wanneer de woning verkocht is, kan het voorkomen dat deze kosten door de makelaar in mindering worden gebracht op de courtagekosten. De makelaar is hiertoe echter niet verplicht.

Houd er rekening mee dat zowel de opstartkosten als de courtage belastingtechnisch niet aftrekbaar zijn.”