Aandeel duurzame kantoren neemt toe

Kantorenmarkt

De vraag naar kantoorruimte daalde in 2023 met 10% en het aanbod daalde met 8%. De oorzaak: economische onzekerheid en schaarste aan geschikt aanbod. Hoewel de opname van kantoorruimte over de gehele linie is gedaald, is de opname van kantoren met een energielabel C of hoger in 2023 juist gestegen. De opname van deze kantoorruimtes nam toe naar 78 procent, in vergelijking met 72 procent in 2022. De meeste transacties vonden plaats in de markt voor grootschalige kantoren (+54%). De gemiddelde transactieduur daalde van 449 naar 410 dagen.

Verduurzamingsplicht heeft effect

De verduurzaming van kantoren is in een stroomversnelling gekomen. Meer dan 75% van de kantoren heeft nu energielabel C of hoger. Dit komt door nieuwe wetgeving en de vraag naar duurzame panden. Kantooreigenaren upgraden zelfs naar label A om te voldoen aan toekomstige eisen.

Er is veel vraag naar hoogwaardige, goed bereikbare kantoren op A-locaties. Vorig jaar was bijna de helft van de transacties in de vijf grootste steden. Bedrijven vestigen zich hier om aantrekkelijk te zijn voor medewerkers. Faciliteiten zoals winkels, horeca en fitness in de omgeving zijn belangrijk.

Hybride werken zorgt voor een groeiende behoefte aan flexibele kantooroplossingen. Flexkantoren bieden hierin een oplossing, met korte huurperiodes en voorzieningen zoals vergaderruimtes en horeca.

Investeren in duurzame kantoren op toplocaties biedt kansen

De vraag naar duurzame kantoren groeit. Investeren in deze kantoren op toplocaties biedt kansen voor beleggers en gebruikers, maar ze moeten wel snel handelen. Kantoren met een laag energielabel zijn minder waard geworden, terwijl duurzame kantoren waardevast zijn en toekomstbestendig.

Er zijn nog weinig energieneutrale kantoren. De hoge bouwkosten en gestegen rente belemmeren de bouw. Maar afwachten is geen optie, want de vraag naar duurzame kantoren zal alleen maar toenemen.

Bedrijven zoeken moderne, duurzame kantoren. Dit helpt hen te groeien en jonge medewerkers aan te trekken. Er is nog weinig van dit soort kantoren op de markt, dus de markt moet nu in beweging komen om te voorkomen dat de vraag te groot wordt.

Bron: NVM Business
Lees hier het volledige rapport