Energiezuinig en comfortabel wonen: 3 tips

Isolatie woning

Wil jij genieten van een warm en comfortabel huis terwijl je tegelijkertijd energie bespaart? Met deze drie tips kun je je woning isoleren en zo flink besparen op je energierekening.

1. Raam-, vloer- en muurisolatie

Een woning zonder isolatie verliest veel warmte via ramen, muren, vloeren en het dak. Raamisolatie is dan ook een van de meest effectieve manieren om je woning te isoleren.
Je kunt raamisolatie zelf aanbrengen, bijvoorbeeld met raamfolie of kozijnfolie. Als je nog enkel glas hebt, overweeg dan de overstap naar dubbelglas.

Spouwmuurisolatie is een goede manier om je woning te isoleren en te verduurzamen. Dit draagt bij aan een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. De spouwmuur wordt geïsoleerd vanaf de buitenkant, waardoor je geen overlast of rommel hebt in huis.

Ook het isoleren van de vloer is een goede optie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal on der de vloer aangebracht in de kruipruimte. In sommige gevallen is het aanbrengen van vloerisolatie niet mogelijk vanwege beperkte ruimte in de kruipruimte. Een alternatief hiervoor is bodemisolatie, hierbij wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte geplaatst.

De overheid verstrekt subsidie voor het isoleren van je woning. Dit geldt voor vloer-, bodem-, spouwmuur- en glasisolatie. Deze subsidie kan oplopen tot wel dertig procent. Ook dakisolatie kan in aanmerking komen voor een gedeeltelijk vergoeding via de overheid.

2. Cv-leidingen isoleren

Ook cv-leidingen verliezen veel warmte. Je kunt ze zelf relatief eenvoudig isoleren met buisisolatie van de bouwmarkt. Plaats deze buisisolatie allen in de koude ruimte waar de warmte niet nodig is en laat de leidingen op plekken als de woonkamer of badkamer juist vrij.

3. Warmtelekken identificeren

Naast de ramen en cv-leidingen zijn er nog veel andere plekken waar warmte kan ontsnappen. Plekken als de brievenbus, deuren, kruipluik en meterkast zijn zogenoemde warmtelekken.

Door naden en kieren te dichten, houd je de warmte binnen. Hiervoor zijn eenvoudige oplossingen, zoals het plaatsen van een brievenbusborstel of het gebruik van een deurdranger om ervoor te zorgen dat de deur automatisch sluit.