Heeft hogere hypotheekrente effect op mijn hypotheek?

Sinds begin dit jaar zijn de hypotheekrentes sterk gestegen. Dit kan van invloed zijn op jouw hypotheek. Wat ga je ervan merken?

Zolang je nog profiteert van een vaste afgesproken hypotheekrente in jouw hypotheek, gaat een verhoging van de rentestand jou niet treffen. In een aantal situaties kan de hogere hypotheekrente jou wél treffen. Het gaat bijvoorbeeld om het verbouwen van je huis met de overwaarde.

Een hogere hypotheekrente hoeft geen probleem te zijn

Als je de hypotheekrente nog voor een lange periode vast hebt staan, heeft de hogere hypotheekrente geen invloed op jouw maandlasten. Je hebt bijvoorbeeld met de geldverstrekker afgesproken dat de hypotheekrente nog vaststaat tot 2030. Zolang je niet extra leent of een ander huis koopt, zit je wat betreft de maandlasten veilig. Een hogere hypotheekrente kan op langere termijn wel zorgen voor dalende huizenprijzen. Dat gaan alle huiseigenaren merken.

Hoe lang staat jouw hypotheek nog vast?

Een hogere hypotheekrente heeft gevolgen voor jouw hypotheeklasten als jouw rentevast periode binnenkort afloopt. Begin 2022 kon je nog kiezen voor een nieuwe rentevast periode van 20 jaar tegen 1,75%. Als je rentevast periode nu afloopt, krijg je veel hogere tarieven waar je de rente weer tegen vast kunt zetten. Voor de nieuwe rentevast periode kun je kiezen voor een korte looptijd, maar je kunt de rente ook weer voor 10 of 20 jaar vastzetten.

Hypotheek oversluiten geeft minder voordeel

In de jaren met zeer lage hypotheekrentes kon je geld besparen door het oversluiten van je hypotheek. Door de stijging van de rentes gebeurt dit nu veel minder, omdat er minder voordeel te halen is. De hypotheek oversluiten gebeurt niet alleen om te besparen. Dit is ook een manier om van een hypotheekvorm af te komen in je huidige hypotheek. Je hebt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek en wilt deze omzetten naar een hypotheek met daarin maandelijkse aflossingen verwerkt.

Benutten overwaarde duurder

Door de hogere hypotheekrentes is het nemen van een tweede hypotheek duurder. Uiteraard is het nog steeds mogelijk om je overwaarde te gebruiken voor bijvoorbeeld het verbouwen of het verduurzamen van je huis, maar wel tegen hogere maandlasten. Je benut je overwaarde door het afsluiten van een tweede hypotheek. De geldverstrekker (bank) geeft je als het ware een voorschot op de overwaarde in je huis.

Hypotheek meenemen bij verhuizing?

Heb je een lage hypotheekrente en heb je plannen voor het kopen van een ander huis? Mogelijk kun je jouw hypotheek meenemen naar de volgende koopwoning. Niet alle hypotheken zijn mee te verhuizen, dat verschilt per hypotheek. Als je de hypotheek niet mee kunt verhuizen, heb je dus last van de hogere hypotheekrente in je nieuwe hypotheek.

Heb je plannen om je huis te verkopen? Onze makelaars helpen je graag met de verkoop.