Huis kopen in Utrecht? Dit moet je weten!

Dacht je dat de huizenprijzen zouden dalen in de Coronacrisis? Mooi niet. Uit de NVM-cijfers blijkt dat Corona weinig invloed heeft op de huizenmarkt. Wel is er minder druk op de markt en dat biedt kansen voor starters, aldus NVM voorzitter Onno Hoes.

Rutger Kanters geeft antwoord op de 5 meest gestelde vragen van woningzoekenden.

Hoe kan je als starter met de huidige woningprijzen überhaupt een woning kopen?

Het is voor starters lastig om een huis te kopen. De meeste starters hebben weinig eigen geld en een beperkt inkomen. Door Corona is het aantal bezichtigingen iets terug gelopen. Oftewel; je maakt meer kans als starter! Tip: ben je handig of heb je handige mensen in je omgeving? Kijk dan eens naar opknapwoningen. Houdt het aanbod van corporaties in de gaten, de afgestoten huurwoningen liggen namelijk een stuk lager qua prijs. Bovendien kun je vaak extra geld lenen als je een duurzame verbouwing uitvoert.

Als ik een bod uitbreng, ben ik dan in onderhandeling?

Nee, pas als de verkoper een tegenbod uitbrengt ben je in onderhandeling. En ook al ben je in onderhandeling, dan mag de makelaar gewoon doorgaan met bezichtigen. Wat niet mag is tegen de andere partijen vermelden wat er geboden is. Tip: Rutger “In deze markt moet je snel schakelen. Op een ‘te’ laag bod wordt niet gereageerd maar je wilt natuurlijk ook niet te veel bieden. Zorg er voor dat je weet hoeveel je kunt lenen zodat je een realistisch bod kunt uitbrengen. Een aankoopmakelaar kan de waarde van een woning goed inschatten maar een online indicatie kan ook helpen. Let wel op dat dit een schatting is”.

Als ik de vraagprijs biedt, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Als je de vraagprijs biedt kan de verkoper beslissen je bod niet te aanvaarden of eventueel een tegenbod te doen.

Heb je standaard voorbehoud van financiering als je een huis koopt?

Nee, dit moet vooraf afgesproken worden. Daarna wordt dit vastgelegd in de koopovereenkomst. Je kunt er dus niet standaard vanuit gaan dat het voorbehoud in de koopovereenkomst is meegenomen.

Waarom zou ik een aankoopmakelaar inschakelen?

Een aankoopmakelaar heeft een groot netwerk en ziet het aanbod eerder dan dat jij dat ziet. Als je een aankoopmakelaar meeneemt naar de bezichtiging, word je eerder gezien als een serieuze kandidaat. Dit komt omdat de aankoopmakelaar al goed je financiën en wensen met jou heeft doorgenomen. Bovendien wordt er, samen met jou, een reëel bod neergelegd als je de woning wilt kopen. Meer weten over de voordelen? Neem contact op met Waltmann Makelaars.