Tips en mogelijkheden voor het financieren van een duurzaam huis

Een duurzaam huis kan zowel voor een hoger wooncomfort zorgen als energiekosten besparen en bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. Investeren in energiebesparende maatregelen kan daarom de moeite waard zijn. Maar hoe financier je deze investeringen? Hieronder volgen een aantal mogelijkheden en tips om je huis te verduurzamen.

 

huis verduurzamen

Een duurzaam huis: wat is het?

Een duurzaam huis kan je helpen om je groene levensstijl werkelijkheid te maken. Er zijn verschillende soorten eco-woningen waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld lage-energiewoningen waarbij de energierekening super laag blijft. Dan zijn er ook energieneutrale woningen, die net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. En als klap op de vuurpijl zijn er passiefhuizen, waarbij de isolatie zo goed is dat er haast geen warmte verloren gaat.

Hoe verduurzaam je je huis?

Met kleine investeringen kun je al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of vloer, het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen. Hiermee verhoog je niet alleen het wooncomfort, maar bespaar je ook op energiekosten en verminder je CO2-uitstoot. Door je huis goed te isoleren, kun je bijvoorbeeld al snel enkele honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening. Ook kun je denken aan het installeren van een warmtepomp, het vervangen van je oude cv-ketel of het aanschaffen van een zonneboiler. Met deze investeringen kun je je huis nog duurzamer maken.

Financiële mogelijkheden om je huis te verduurzamen

Er zijn verschillende manieren om energiebesparende maatregelen te financieren. Als je veel spaargeld hebt, kun je een deel hiervan inzetten. Ook kun je een energiebespaarlening afsluiten of energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kies je een constructie die bij je past.

Verduurzaming integreren in je hypotheek: hoe werkt het?

Verduurzaming meefinancieren in je hypotheek is een mogelijkheid. Als je je huis wilt verbouwen en tegelijkertijd energiebesparende maatregelen wilt nemen, kun je ervoor kiezen om je bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten met een looptijd van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Je mag meer lenen voor een duurzaam huis, tot maximaal 106% van de woningwaarde. Hierdoor kun je investeren in energiebesparende maatregelen en tegelijkertijd je hypotheek aflossen.

Voordelen van een groene hypotheek voor je duurzame huis

Met een groene hypotheek stimuleren geldverstrekkers de aankoop van duurzame woningen of het verduurzamen van bestaande woningen. Deze geldverstrekkers bieden vaak een duurzaamheidskorting of rentekorting aan voor woningen met een hoger energielabel of woningen die naar een hoger energielabel worden verbouwd.

Het Warmtefonds: de energiebespaarlening voor verduurzaming

Het Nationaal Warmtefonds biedt een energiebespaarlening aan voor mensen die financiële ondersteuning nodig hebben bij het verduurzamen van hun woning. Deze lening is een verantwoorde en betaalbare annuïteitenlening tegen een aantrekkelijke rente, waarbij het bedrag dat je kunt lenen tussen de €1.000 en €65.000 ligt.

Duurzaamheidsleningen: financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van je huis via de gemeente

Wil jij je huis verduurzamen en ben je op zoek naar financieringsmogelijkheden? Veel gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en (hybride) warmtepompen. Via de website van jouw gemeente kun je controleren of deze lening beschikbaar is en wat de voorwaarden zijn

Subsidies voor verduurzaming van woningen: hoe je kunt profiteren van de nieuwe regelingen

Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar om het verduurzamen van je woning te stimuleren. Vanaf 1 januari 2022 zijn de subsidieregels verruimd en kun je bij het uitvoeren van twee verduurzamingsmaatregelen zelfs 30% van de kosten vergoed krijgen. Isolatie en (hybride) warmtepompen komen hiervoor in aanmerking en met behulp van de subsidiewijzer kun je nagaan welke subsidies er beschikbaar zijn in jouw gemeente. Vanaf 1 januari 2023 is het bovendien mogelijk om subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel, waarbij gemiddeld 15% van de kosten wordt gedekt. Deze subsidie is van toepassing op maatregelen die na 2 april 2022 zijn uitgevoerd en de aanvraag moet binnen één jaar na betaling worden gedaan.

Advies nodig?

Als je advies nodig hebt, staan onze financieel adviseurs duurzaam wonen voor je klaar. Je kunt hiervoor contact opnemen met Reinier de Bruin of direct online een afspraak plannen.