Nieuw kabinet: wat verandert er op de huizenmarkt?

nieuw kabinet huizenmarkt

Ben je op zoek naar een huis? Dan is het goed om te weten dat er nieuwe regels en ontwikkelingen aankomen die de huizenmarkt gaan beïnvloeden. In deze blog zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.

Meer huizen, minder regels

De politiek wil de knelpunten op de huizenmarkt aanpakken door meer huizen te bouwen. Om dit te realiseren wordt er een coördinerend minister aangesteld die gaat bepalen waar hoeveel huizen er gebouwd moeten worden. Daarbij wordt rekening gehouden met woningen voor aandachtsgroepen zoals jongeren en ouderen. Daarnaast worden er minder regels duurzaamheidsregels voor nieuwbouw ingevoerd, wat de bouwprocessen versnelt. Het doel is om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren, onder andere door extra ‘straatjes’ te bouwen in steden en dorpen. Bij nieuwe bestemmingen krijgt woningbouw voorrang boven windmolens als er concurrentie om grond is.

Goed nieuws voor huiseigenaren

Huiseigenaren kunnen opgelucht ademhalen, want de hypotheekrenteaftrek blijft voorlopig zoals die is. Dit betekent dat je ook de aankomende jaren nog gebruik kunt maken van dit belastingvoordeel.

Aandacht voor huurder

Ook huurders worden niet vergeten in het nieuwe regeerakkoord. Woningcorporaties krijgen de taak om naast sociale huurwoningen ook meer huurwoningen in het middensegment te bouwen. Bovendien moet 30% van alle nieuwbouwprojecten voortaan bestaan uit sociale huurwoningen. Bovendien moet twee derde van de nieuw te bouwen woningen moet betaalbaar zijn voor middeninkomens. De huurprijs van sociale huurwoningen stijgt vanaf 2026 mee met de inflatie. Ook wordt de huurtoeslag verhoogd om huurders te ondersteunen.

Niet alleen aan sociale huurwoningen wordt gedacht. Ook private huur, middenhuur en vrije huur moet aantrekkelijker worden.

OZB

Naast de genoemde punten, wil het nieuwe kabinet de maximale hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) in overleg met gemeenten vaststellen. Op dit moment kunnen gemeenten nog zelf bepalen hoe hoog de belasting op woningbezit is.

Meer weten?

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de plannen van het nieuwe kabinet voor de huizenmarkt.