Overwaarde: wat is het en hoe kun je het gebruiken?

Heb je een eigen woning? Dan is de waarde van je huis waarschijnlijk hoger is dan je openstaande hypotheekschuld. Dit verschil noemen we overwaarde, een financieel voordeel dat je op verschillende slimme manieren kunt inzetten. In deze blog duiken we in de wereld van overwaarde en laten we zien hoe je deze in je voordeel kunt gebruiken.
Wat is overwaarde precies en hoe ontstaat het?
Overwaarde is het positieve verschil tussen de huidige marktwaarde van jouw woning en de resterende hypotheekschuld. Je kunt het zien als het deel van je huis dat je al hebt ‘afbetaald’ of dat in waarde is gestegen.
Overwaarde ontstaat hoofdzakelijk op drie manieren:
- Waardestijging van je woning: De huizenmarkt is constant in beweging. Is de vraag naar woningen in jouw buurt groot? Dan is de kans aanzienlijk dat je huis nu meer waard is dan toen je het kocht.
- Aflossen op je hypotheek: Iedere maandelijkse aflossing verlaagt je hypotheekschuld. Hierdoor wordt het verschil met de marktwaarde van je woning steeds groter, en je overwaarde dus ook.
- Verbouwing of verduurzaming: Heb je geïnvesteerd in een nieuwe keuken, een uitbouw of bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is je woning niet alleen comfortabeler geworden, maar vaak ook meer waard.
De mogelijkheden van je overwaarde: meer dan je denkt!
Je overwaarde is een flexibel financieel middel. Afhankelijk van je wensen en levensfase, kun je er verschillende kanten mee op:
- Je droomhuis realiseren
Wil je een nieuwe badkamer, een grotere woonkamer of een tuin die helemaal naar jouw zin is? Je kunt je overwaarde gebruiken om je hypotheek te verhogen en zo de verbouwing te financieren. Zo investeer je direct in je eigen woonplezier en mogelijk ook in een verdere waardestijging van je huis. - Maandlasten verlagen
Een hogere overwaarde betekent dat de bank minder risico loopt. Dit kan je in een lagere risicoklasse plaatsen bij je hypotheekverstrekker, met als beloning een lagere hypotheekrente. Dit kan resulteren in lagere maandlasten en dus meer financiële ademruimte. - De stap naar een volgende woning
Ga je verhuizen? Dan is de overwaarde van je huidige woning een belangrijk onderdeel van je budget. Je kunt dit bedrag inbrengen bij de aankoop van je nieuwe huis, waardoor je een lagere hypotheek nodig hebt. Let wel op de ‘bijleenregeling’ van de Belastingdienst. Deze regeling houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken voor je nieuwe huis om de volledige hypotheekrente te mogen aftrekken. - Een aanvulling op je inkomen of pensioen
Zeker voor wie de pensioenleeftijd nadert, kan het opnemen van een deel van de overwaarde een welkome aanvulling zijn op het inkomen. Dit kan via een speciale ‘opeethypotheek’, waarbij je de overwaarde in één keer of periodiek laat uitkeren. - Grote uitgaven of een schenking doen
Wil je een camper kopen voor die langverwachte reis, of je kinderen financieel ondersteunen bij de aankoop van hun eerste huis? Ook hiervoor kun je je overwaarde benutten. De rente over dit deel van de lening is dan meestal niet fiscaal aftrekbaar, maar het biedt wel de mogelijkheid om je wensen of die van je naasten te realiseren. - Verduurzamen van je woning
Zet je overwaarde slim in voor een duurzame toekomst! Denk aan zonnepanelen op je dak, spouwmuurisolatie of HR++ glas. Dit is een investering die zich op drie manieren terugbetaalt: je energierekening gaat direct omlaag, je wooncomfort stijgt én je huis wordt meer waard. En als kers op de taart draag je ook nog eens je steentje bij aan een beter klimaat.
Hoe nu verder?
Ben je na het lezen van deze blog benieuwd geworden naar de overwaarde op je woning en de mogelijkheden die dit voor jou biedt? De eerste stap is het bepalen van de actuele waarde van je huis, bijvoorbeeld door een taxatie. Vervolgens kan een onafhankelijk hypotheekadviseur je helpen om jouw financiële situatie en wensen in kaart te brengen en de beste opties voor je op een rij te zetten.