Wat zijn de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar?

Een huis kopen is spannend en er komt veel bij kijken. Je moet op zoek naar een woning die bij je past, onderhandelen over de prijs, de financiering regelen en ga zo maar door. Gelukkig kun je hiervoor een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar is een expert die je helpt bij het kopen van een huis. Ze kennen de lokale woningmarkt goed en weten waar je op moet letten bij de aankoop van een huis.

Wat doet een aankoopmakelaar?

In de huidige markt is het niet gemakkelijk om een huis te bemachtigen. Laat staan een huis dat volledig aan je wensen voldoet. Een aankoopmakelaar helpt je de belangrijkste wensen in kaart te brengen en vertelt je de stappen die je moet nemen voordat de zoektocht kan beginnen. Denk aan inzicht in je financiële situatie; zo weet je waar je naar kunt kijken en wat je straks kunt bieden. Door gebruik te maken van zo’n makelaar kun je als één van de eerste het nieuwste aanbod zien. Als je een huis hebt gezien dat je graag wilt bezichtigingen dan gaat hij met je mee. Mocht je het huis vervolgens willen kopen dan helpt de makelaar je de hoogte van het bod te bepalen en onderhandelt hij namens jou met de verkopende partij. Is je bod geaccepteerd? Dan begeleidt een aankoopmakelaar je bij de afhandeling van de koop met het tekenen van de koopovereenkomst en helpt hij je met de rest van de formaliteiten.

Voordelen

Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft een aantal voordelen, we zetten ze voor je op een rijtje:

Je bespaart tijd en energie

Een aankoopmakelaar neemt veel werk uit handen, waardoor je je kunt focussen op het vinden van een droomhuis.

Je krijgt een objectieve mening

Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij de koop en kan je een objectieve mening geven over de woning.

Je bent in het voordeel bij de onderhandelingen

Een aankoopmakelaar heeft ervaring met onderhandelen en kan je helpen om de beste prijs voor de woning te krijgen.

Je weet zeker dat alles goed geregeld wordt

Een aankoopmakelaar kent alle ins en outs van het koopproces en zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt.

Nadelen

Er zijn ook een paar nadelen aan het inschakelen van een aankoopmakelaar, die zijn als volgt:

De kosten

Je betaalt een courtage aan de aankoopmakelaar voor zijn of haar diensten. De courtage is meestal een percentage van de koopprijs van de woning.

Minder direct contact met de verkoper

Een aankoopmakelaar onderhandelt namens jou met de verkoper. Hierdoor heb je zelf minder contact met de verkoper, wat eventueel als een nadeel kan worden ervaren.

Of je wel of niet een aankoopmakelaar wilt inschakelen is een persoonlijke keuze. Weeg de voor- en nadelen goed af en maak de keuze die het beste bij je past. Wil jij nou graag een makelaar in de arm nemen? Maak hier een afspraak met een van onze makelaars.