Verdien geld met je nieuwe huis: tips voor aftrekbare kosten

Heb je het afgelopen jaar een nieuw huis gekocht? Grote kans dat je dan verschillende posten van de inkomstenbelasting kan aftrekken. Door deze aftrekbare kosten op te nemen in je belastingaangifte betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting.

Jaarlijkse kosten

Heb je een nieuwe woning gekocht met een hypotheek?

Goed nieuws! Je mag de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting. Je hoeft hier niet mee te wachten tot de jaarlijkse aangifte, je kunt namelijk het belastingvoordeel maandelijks terug vragen. Wanneer je een voorlopige aanslag aan bij de Belastingdienst aanvraagt ontvang je elke maand een betaling van het belastingvoordeel.. Bij de jaarlijkse aangifte wordt het bedrag definitief vastgesteld, eventuele verschillen worden dan verrekend.

Het is belangrijk om te onthouden dat een voorlopige aanslag automatisch wordt verlengd. Naarmate je je huis steeds meer afbetaalt en dus je hypotheek kleiner wordt, hoef je ook steeds minder rente te betalen. Als je dit niet aanpast, loop je het risico om bij de aangifte geld terug te moeten betalen. Controleer daarom elk jaar je voorlopige aanslag.

Staat jouw huis op erfpachtgrond?

Je mag de jaarlijkse erfpacht aftrekken bij je belastingaangifte. Dit verlaagt je te betalen belasting. Bewaar de bewijzen van betaling en vermeld de erfpachtcanon als ‘periodieke betalingen’ bij de ‘aftrekbare kosten eigen woning’. Let op: alleen de jaarlijkse betaling is aftrekbaar, de afkoopsom van de erfpacht niet. Check voor de actuele regels de website van de Belastingdienst.

Eenmalige kosten

Naast het regelen van je voorlopige aanslag, kun je ook eenmalige kosten aftrekken van je inkomen die je hebt gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek. Denk aan advieskosten, taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheekakte. Bewaar alle facturen en bewijzen, want die heb je nodig bij je belastingaangifte. Kosten voor de aankoop van de woning zelf, zoals makelaarskosten of overdrachtsbelasting, zijn niet aftrekbaar.

Advieskosten

Heb je gebruikgemaakt van de diensten van een adviseur bij het afsluiten van je hypotheek? In dat geval zijn de kosten voor hypotheekadvies en -afsluitkosten zijn aftrekbaar van je inkomen.

Notariskosten

De kosten die de notaris in rekening brengt voor het opstellen van de hypotheekakte en de inschrijving in het Kadaster zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte. Dit geldt niet voor de kosten van de transportakte en de bijbehorende kadastrale rechten.

Taxatiekosten

De taxatiekosten die je betaalt om de waarde van je woning te bepalen voor de hypotheek zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte. Dit komt omdat de geldverstrekker deze taxatie vereist als onderpand voor de lening. Let wel op: de kosten van een taxatie voor andere doeleinden, zoals een WOZ-bezwaar, zijn niet aftrekbaar.

Hypotheekadvies nodig?

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je bij het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie. We vergelijken meer dan 40 hypotheekverstrekkers en je kunt eenvoudig online een afspraak maken.