Woningmarkt in Nederland blijft aantrekken, maar krapte neemt toe

De woningmarkt in Nederland is in het vierde kwartaal van 2023 verder aangetrokken. Het aantal verkochte bestaande koopwoningen steeg met 12% ten opzichte van het jaar ervoor, tot bijna 36.500 woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg met 5,3% tot € 434.000,-.

In de regio Utrecht is de woningmarkt nog altijd zeer krap. Het aantal verkochte woningen steeg hier met 8% ten opzichte van een jaar geleden, maar de gemiddelde verkoopprijs steeg met 7,3% tot € 465.000,-.

Het aanbod bestaande koopwoningen daalde in het vierde kwartaal met 26% ten opzichte van een jaar geleden. In Utrecht is dit zelfs een daling van 41%.

De nieuwbouwmarkt herstelde zich enigszins in het vierde kwartaal. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen steeg met 8% ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, tot ruim 6.100 woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning steeg met 6,4% tot € 468.000,-.

Het aanbod nieuwbouwwoningen steeg in het vierde kwartaal met 17% tot ruim 19.500 woningen. Dit is het hoogste niveau sinds begin 2016.

Conclusie

De woningmarkt in Nederland blijft aantrekken, maar de krapte neemt toe. De verkoop van bestaande koopwoningen nam toe, de prijzen stegen licht en het aanbod daalde. De nieuwbouwmarkt herstelde zich enigszins, maar blijft nog altijd op een historisch laag niveau.

Hoeveel is jouw woning waard?

Met de woningwaardecalculator kun je een indicatie krijgen van de waarde van je woning. Let op, dit is een indicatie. Voor de exacte waarde maak je een afspraak met één van onze makelaars.