Bedrijfspand huren? Hier moet u op letten

U bent uw eigen bedrijf gestart, maar groeit zo langzamerhand uw thuiskantoor uit. Of u wilt graag uw eigen showroom, winkel of restaurant beginnen. Dan is het misschien wel tijd om een bedrijfspand te huren. Maar waar moet u op letten? In deze blog bespreken we 6 belangrijke punten.

De locatie

De locatie van uw bedrijfspand is een hele belangrijke factor om rekening mee te houden. Een goede locatie kan het succes van uw bedrijf namelijk behoorlijk beïnvloeden. Maar wat maakt nu een goede locatie? Houdt daarbij rekening dat het pand op een goede zichtlocatie staat. En wilt u bijvoorbeeld dat medewerkers met het openbaar vervoer naar het werk kunnen komen dan is het belangrijk om voor een locatie te kiezen in de buurt van een trein- of busstation. Een strategisch gekozen locatie kan meer klanten aantrekken en uw naamsbekendheid vergroten.

Huurtermijn

Het is belangrijk om na te denken over de huurperiode naar aanleiding wat uw groeiambities zijn. Wilt u een kortlopend huurcontract om flexibel te blijven of kiest u voor een langer contract voor meer zekerheid? Bekijk de voorwaarden goed en overweeg de groeipotentie van uw bedrijf. Een flexibel contract kan handig zijn als u verwacht snel uit te breiden, terwijl een langer contract vaak voordeliger kan zijn.

Voorzieningen

Controleer of het pand beschikt over de benodigde voorzieningen voor uw type bedrijf. Denk hierbij aan voldoende stroomvoorzieningen, internetverbindingen, sanitaire voorzieningen en parkeergelegenheid. Als u een restaurant wilt beginnen moet er bijvoorbeeld een geschikte keukenruimte zijn. Voor een kantoor zijn goed werkende airconditioning en voldoende werkruimte juist weer essentieel.

Is er een bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan van de gemeente bepaalt wat voor soort bedrijven er in een bepaald gebied gevestigd mogen worden. Controleer of het pand dat u wilt huren geschikt is voor uw bedrijfsactiviteiten. Dit voorkomt problemen met de gemeente en eventuele boetes of gedwongen sluiting van uw bedrijf. Komen uw bedrijfsactiviteiten niet overeen met het bestemmingsplan? Dan kunt u een vergunning of ontheffing aanvragen bij de gemeente. Maar neem voor de zekerheid een ontbindende voorwaarde op in de huurovereenkomst. Mocht het dan mis gaan, kunt u altijd nog onder het huurcontract uit.

Onderhoud en reparaties

Lees het huurcontract goed door om te begrijpen wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de reparaties van het pand. In sommige gevallen is de verhuurder verantwoordelijk, maar soms moet de huurder zelf zorg dragen voor bepaalde onderhoudstaken. Duidelijkheid hierover kan misverstanden en onverwachte kosten voorkomen.

Oplevering pand

Wanneer u besluit om de huur op te zeggen moet u aan het einde van de huurperiode het pand weer in de afgesproken staat opleveren. Dit kan betekenen dat de aanpassingen die u heeft gedaan moet terugdraaien of dat u bepaalde onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren. Bespreek dit van tevoren met de verhuurder om verrassingen te voorkomen en zorg dat alles duidelijk in het huurcontract is opgenomen.

Bent u op zoek naar een bedrijfspand en wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Bij ons bent u aan het juiste adres! Bekijk ons aanbod of neem vrijblijvend contact op met één van onze makelaars.