Veranderende kantoor- en bedrijfsruimtemarkt: focus op kwaliteit en energiezuinigheid

Kantoorruimte verhuren

De inflatie, de gestegen rente en stijgende energie- en bouwprijzen hebben de economische onzekerheid gevoed en doen ook in de kantoor- en bedrijfsruimtemarkt hun invloed gelden.  Zo is er een groot tekort aan bouwkavels voor nieuwbouw, worden ontwikkelprojecten bemoeilijkt door hoge grondprijzen en doordat de aansluiting van bedrijven op het stroomnetwerk op problemen stuit.

Zo bedroeg de opname van bedrijfsruimtes in het eerste halfjaar van 2023 twee miljoen m².  Ter vergelijking: ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit met ruim één miljoen m² (35 procent) afgenomen, vooral bij transacties met oppervlaktes boven 5.000 m². Bekijk hier het volledige rapport van de NVM.

In het afgelopen jaar is de opname van kantoorruimte uitgekomen op 1,34 miljoen m².  Vergeleken met het voorgaande jaar is het opnameniveau 14% gedaald.  De meeste dynamiek is afkomstig van kleinere organisaties.  Opnames van kleinschalige metrages tot 1.000 m² zijn goed voor 82% van het aantal opnames en 43% van de totale opname in vierkante meters.   Bekijk hier het volledige rapport van de NVM.