Hittegolf op de huizenmarkt in Utrecht: prijzen flink gestegen

Huizenprijzen Utrecht

Utrecht is en blijft een populaire stad om te wonen. Het ligt centraal, heeft een mooie historische binnenstad met pittoreske grachten en monumenten en een levendige cultuur. Dit maakt het niet alleen één van de leukste plaatsen om te wonen, maar ook één van de duurste.

De NVM heeft de kwartaalcijfers bekendgemaakt, het gaat om het tweede kwartaal van 2024.

Gemiddelde huizenprijzen Utrecht

In de gemeente Utrecht betaal je voor een huis gemiddeld € 546.000. Dit is 19,3 procent hoger dan een jaar geleden. Ter vergelijking: landelijk gezien kost een eengezinswoning gemiddeld 468.000 euro.

De prijzen van vrijstaande woningen zijn het meest gestegen: hier betaal je gemiddeld € 1.189.000 voor, een stijging van 26% als je het vergelijkt met vorig jaar.

Overbieden in Utrecht

In het 2e kwartaal van 2024 werd in de gemeente Utrecht voor een woning gemiddeld 13,4% meer betaald dan de gevraagde prijs, vergeleken met vorige jaar. Landelijk is dat 4,3%. Bij tussenwoningen, appartementen en hoekwoningen is het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs het hoogst.

Maar liefst 88% van de woningen in Utrecht wordt boven de vraagprijs verkocht. De cijfers zijn als volgt: 91 % van de appartementen wordt boven de vraagprijs verkocht, bij een hoekwoning is dit 88%, evenals bij een appartement. Een 2/1 kapwoning wordt in 74% van de gevallen boven de vraagprijs verkocht en bij vrijstaande woningen 61%.

Tijd dat een huis te koop staat

Een huis staat in Utrecht gemiddeld 21 dagen te koop. Vorig jaar was dit 27 dagen. Hoekwoningen verkopen het snelst, gemiddeld in 20 dagen. Opvallend is dat een vrijstaande woning vorig jaar gemiddeld nog 86 dagen te koop stond, nu is dat slechts 25 dagen. Een tussenwoning is gemiddeld binnen 21 dagen verkocht, een 2/1 kapwoning binnen 26 dagen en een appartement binnen 21 dagen.

Nieuwbouw trekt aan

De hoge verkoopdynamiek op de nieuwbouwmarkt blijft aanhouden. NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal van 2024 ruim 7.300 nieuwbouwwoningen, vergelijkbaar met het eerste kwartaal. De vraag naar nieuwbouw neemt toe door de schaarste en hoge prijzen in de bestaande bouw. In de eerste helft van 2024 zijn al 14.700 nieuwbouwwoningen verkocht, een flinke stijging vergeleken met 7.700 in 2023 en 11.000 in 2022.

Meer uitponding

Ook het aantal huurwoningen dat verkocht wordt is flink gestegen. Dit heeft onder andere te maken met de hogere belastingdruk en regelgeving. Veel particuliere beleggers realiseren niet meer het noodzakelijke rendement en verkopen hun huurwoningen.

Huizenprijzen Utrecht: wat betekent dit voor jou?

Als jij je huis wilt verkopen dan kun je rekenen op een snelle verkoop en een goede transactieprijs. Wil je gaan kopen, dan bevind je je op een markt met veel concurrentie. Het is lastig een huis te bemachtigen in Utrecht. Ben je benieuwd hoeveel je huis kan opleveren? Of wil je hulp bij de aankoop van een huis? Maak gemakkelijk en snel online een afspraak met één van onze makelaars!

Ook als je wilt weten wat je financiële mogelijkheden zijn ben je bij ons aan het juiste adres. Maak online een afspraak of bel 030-6775800.