Hypotheekrente daalt verder

Hypotheekrente daalt

De hypotheekrente is de afgelopen weken opnieuw gedaald. Al tien weken op rij verlagen banken en andere geldverstrekkers hun tarieven.

Onder grens van 4%

Deze daling van de hypotheekrente resulteert in sommige rentetarieven die nu zelfs op het laagste niveau in een jaar staan. Zo is het gemiddelde tarief voor een rentevaste periode van vijf jaar, met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), gedaald naar 3,87%. In oktober 2023 lag dit nog rond de 4,5 %. Ook hypotheekrentes met een rentevaste periode van tien en twintig jaar staan ook onder de 4%. Dit is goed nieuws voor huizenkopers, die hierdoor een lagere maandlasten kunnen verwachten. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dertig jaar vast ook de NHG barrière doorbreekt.

Dalende rentes op de kapitaalmarkt

De daling van hypotheekrentes is vooral te danken aan de dalende rentes op de kapitaalmarkt. Mocht de kapitaalmarkt de komende tijd op hetzelfde niveau blijven, dan lijkt er nog ruimte voor een verdere daling van de hypotheekrente. Geldverstrekkers spelen met de verlagingen in op de daling van de kapitaalmarktrente. De kapitaalmarktrente is de rente die geldverstrekkers betalen om geld te lenen op de kapitaalmarkt. Deze rente is bepalend voor de hoogte van de hypotheekrente. Deze kapitaalmarktrente is leidend voor de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Vooruitblik op 2024

Ondanks de recente daling blijven de hypotheekrentes nog aanzienlijk hoger dan twee jaar geleden. In die periode lagen veel tarieven jarenlang rond of onder de 2% of zelfs 1,5 %. In de eerste helft van 2022 stegen de rentes echter sterk naar niveaus rond de 4%. Voor 2024 is er nog enige onzekerheid over de hypotheekrente. De Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat zij de rente in 2024 mogelijk gaan verhogen. Hierdoor zou de hypotheekrente weer kunnen stijgen.

Meer weten over hypotheken? Onze hypotheekadviseurs staan voor u klaar.