Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Annuïteitenhypotheek & Lineaire hypotheek

Wanneer je een huis koopt, heb je de keuze uit verschillende hypotheekvormen. De twee meest voorkomende vormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Beide hypotheekvormen geven recht op hypotheekrenteaftrek, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een veel gekozen optie vanwege de manier waarop de maandlasten zijn gestructureerd. Met deze hypotheekvorm betaal je gedurende de rentevaste periode een vast bedrag per maand. In dit bedrag zijn zowel de rente als de aflossing verwerkt. De rente is een percentage van de hypotheekschuld dat je aan de bank betaalt voor het gebruik van het geld. De aflossing is het bedrag dat je aan de hypotheekschuld afbetaalt.
Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het rentedeel van je maandelijkse betaling geleidelijk af, terwijl het aflossingsdeel toeneemt. Dit zorgt ervoor dat je hypotheekschuld langzaam wordt afgelost.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek

  • Lage maandlasten in het begin
  • Complete aflossing van de hypotheekschuld
  • Recht op hypotheekrenteaftrek

Nadelen van een annuïteitenhypotheek

  • De aflossing gaat langzamer dan bij een lineaire hypotheek
  • De hypotheekrentaftrek daalt tijdens de looptijd

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het bedrag dat je aan aflossing betaalt, is hetzelfde voor de hele looptijd van de hypotheek.

De maandlasten bij een lineaire hypotheek zijn in het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Dit komt omdat je in het begin meer aflost op de hypotheekschuld. Naarmate de hypotheekschuld afneemt, nemen ook de maandlasten af.

Voordelen van een lineaire hypotheek

  • Snelle aflossing van de hypotheekschuld
  • Recht op hypotheekrenteaftrek

Nadeel van een lineaire hypotheek

  • Hoge maandlasten in het begin

Conclusie: annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn beide goede keuzes voor het financieren van een woning. De keuze voor de juiste hypotheekvorm hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee.