Overbieden in Utrecht: dit wil je weten

Overbieden Utrecht

Een huis kopen is op dit moment niet eenvoudig, vooral niet in de stad. Uit de laatste cijfers van de NVM blijkt we in Utrecht massaal overbieden op koopwoningen. Rutger Kanters, makelaar bij Waltmann Makelaars, legt uit waarom we zo vaak overbieden én geeft tips voor huizenzoekers.

Overbieden gebeurt steeds vaker, en de hoogte van de overbiedingen stijgt mee. Rutger: “Vijftien procent boven de vraagprijs bieden is zeker niet uitzonderlijk.” Hoe komt het dat overbieden anno nu de norm lijkt? “Dat is een gevolg van de krapte op de woningmarkt. Er is weinig aanbod, en er zijn veel woningzoekers. Als je een leuke woning ziet, heb je vaak flink veel concurrentie. In de meeste gevallen moet je dus ook flink overbieden. De lage rentestand maakt dat je meer dan ooit kunt lenen. Al betekent dat niet dat er geen behoorlijke risico’s zijn verbonden aan overbieden op een woning.”

Overbieden: Utrecht versus de rest van Nederland

“Gemiddeld wordt in Nederland door huizenkopers 8,7 procent boven de vraagprijs betaald. In Utrecht is dat maar liefst 15,8 procent. Op een woning van 4 ton is dat al ruim € 63.000,-“, aldus Rutger.

“Dit bedrag kun je niet financieren, omdat je niet meer kunt lenen dan 100 procent van de woningwaarde. De waarde van de woning wordt vastgesteld door een taxateur, en dit is vervolgens ook het bedrag dat je maximaal kunt financieren op je huis. Als je een bod doet boven de taxatiewaarde dan moet je het verschil dus uit eigen middelen betalen.”

Overbieden zonder voorbehoud van financiering

Misschien heb je de term bieden zonder voorbehoud van financiering weleens voorbij horen komen. Hierover heeft Rutger het volgende te zeggen: “Bieden zonder voorbehoud geeft de verkoper zekerheid en snelheid. De verkoper hoeft dan niet weken te wachten tot de financiering rond is. Als je de risico’s kent en je hebt inzicht in je financiële mogelijkheden, dan kun je besluiten om te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Dit vergroot de kans dat je de woning gegund krijgt. Houd er wel rekening mee dat je 10 procent van de koopsom moet betalen als de koop onverwachts niet door kan gaan.”

Tips voor woningkopers in Utrecht

Ben je op zoek naar een koopwoning in Utrecht? Dan heeft Rutger een aantal tips voor je:

  • “Zorg ervoor dat je weet hoeveel je kunt lenen en hoeveel je kunt bijdragen uit eigen middelen. Dan weet je of je boven de vraagprijs kunt gaan bieden en hoeveel.”
  • “Het is belangrijk om te weten wat een huis waard is voordat je biedt. De vraagprijs is namelijk niet de feitelijke waarde. Bereken de geschatte waarde met onze online tool en laat dit vrijblijvend controleren door één van onze makelaars.”
  • “Bedenk van te voren wat je uiterste bod is. Als je eenmaal in de woning loopt, ben je emotioneel betrokken en laat je je misschien meeslepen.”
  • “Schakel een aankoopmakelaar in. Die vergroot je kans op succes, helpt je bij het vinden van je ideale huis, de bezichtiging en het doen van het juiste bod.”

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de aankoop van een woning in Utrecht? Het team van Waltmann Makelaars helpt je graag! Ga naar de website voor meer informatie of neem direct contact op.