De belangrijkste stappen bij het erven van een woning

Huis erven

Het erven van een huis kan een complexe en emotionele aangelegenheid zijn, wat vereist dat er veel zaken geregeld moeten worden. In deze situatie is het van essentieel belang om de tijd te nemen.

Neem de tijd

Allereerst is het belangrijk om je tijd te nemen. Doordat het erven van een woning emotioneel kan zijn, is het belangrijk om goed afscheid te nemen van de woning. Loop door het huis en haal herinneringen op. Het is immers een tastbaar stukje dat het leven van je dierbare vertegenwoordigt.

Testament

Het is van essentieel belang om te weten wie de eigenaar van de geërfde woning is, zodat je verdere stappen kunt ondernemen. Een notaris kan je hierbij helpen door het Centraal Testamentenregister te raadplegen en te bepalen of er een testament van je dierbare bestaat.
Wanneer het duidelijk is wie de woning heeft geërfd, is het noodzakelijk om een verklaring van erfrecht te verkrijgen. Met een verklaring van erfrecht kun je verdere stappen verrichten en ook dit kan bij een notaris.

Financiële verplichtingen

Als er nog een hypotheek op de woning rust, is het van belang ervoor te zorgen dat de betalingen regelmatig plaatsvinden. In sommige gevallen kan een overlijdensrisicoverzekering de hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen.

Lot van het huis

Wat gebeurt er met de woning? Wil je het tijdelijk verhuren, is er een familielid die in de woning wilt gaan wonen of wil je het definitief gaan verkopen? Is de keuze gevallen op verkoop of verhuur? Dan is het advies om één van onze makelaars in te schakelen en zij adviseren je wat je nu het beste verder kunt doen, over bijvoorbeeld het leeghalen van de woning.

Erfbelasting over de WOZ-waarde

Als je een woning erft, ben je erfbelasting verschuldigd over de WOZ-waarde van de woning. Deze erfbelasting wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het jaar voor of na het overlijden van je dierbare, nier over de uiteindelijke verkoopopbrengst.
Als de WOZ-waarde aanzienlijk hoog is, kun je overwegen om een nieuwe WOZ-beschikking op jouw naam aan te vragen. Hierbij heb je de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar te maken als je het er niet mee eens bent.

Conclusie

Het proces van het verkopen of verhuren van een geërfd huis is geen eenvoudige taak en is het van belang om goed afscheid te nemen van de woning. Neem dus rustig je tijd, bekijk het testament, voldoe de financiële verplichtingen, denk na over wat er met de woning gaat gebeuren en houd rekening met de erfbelasting.