Zonnepanelen sneller terugverdiend

Zonnepanelen sneller terugverdiend

De prijs van zonnepanelen is in één jaar met een derde gedaald, meldt Milieu Centraal. Hierdoor is de terugverdientijd hiervan nu zes jaar, twee jaar korter dan begin dit jaar. Voor een set van tien zonnepanelen, inclusief de installatie hiervan en omvormer, betaal je nu € 5.000,- terwijl dit eerder € 7.500,- was.

Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal, zegt dat investeren in zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke keuze is. “Voor het klimaat én voor de portemonnee.” Dit komt door de lange levensduur van de zonnepanelen, deze is namelijk minimaal 25 jaar.

Terugverdientijd 

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt door verschillende factoren beïnvloed. De salderingsregeling, mogelijke heffingen, de hoogte van de terugleververgoeding, de prijs van elektriciteit en het direct gebruik van zonne-energie.

De terugverdientijd van zonnepanelen kun je verkorten door zoveel mogelijk zonne-energie direct zelf te gebruiken. Op dit moment gebruiken zonnepanelenbezitters de zonne-energie voor 30% direct voor eigen gebruik.

Afbouw salderingsregeling

De daling van de aanschafprijs komt door de afbouw van de salderingsregeling. Salderen is het mogen wegstrepen van de zonne-energie op de jaarnota tegen de energie die je op een ander moment van het net haalt.

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling en mogelijke heffingen van energiebedrijven blijft de investering in zonnepanelen volgens Milieu Centraal gunstig. De terugverdientijd kan slechts een half jaar langer worden en met de huidige wachttijden niet meer relevant.

Terugleverheffing

De terugverdientijd wordt door verschillende factoren beïnvloed. Eén van deze factoren zijn eventuele heffingen van energiemaatschappijen. Zo’n heffing is bedoeld om de kosten te dekken die energiebedrijven maken als het elektriciteitsnet uit balans is.

Conclusie

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, wacht dan niet te lang. De prijzen zijn nu nog gunstig en de terugverdientijd is kort. Als je deze terugverdientijd wilt verkorten, gebruik dan zoveel mogelijk zonne-energie direct zelf. Neem bij de aanschaf van zonnepanelen de terugleverheffing mee in je overweging. De terugleverheffing kan de terugverdientijd namelijk iets verlengen.

Deskundigen verwachten dat de vraag naar zonnepanelen weer zal toenemen en benadrukken dat het nu interessanter dan ooit is om te investeren in zonne-energie.