Makelaar Wim over de Utrechtse huizenmarkt in 2021: ‘De positie van starters is iets beter’

“Ondanks dat de coronacrisis vorig jaar insloeg als een bom bleven de huizen als zoete broodjes over de toonbank gaan.” Aan het woord is Wim Bentum: makelaar bij Waltmann Makelaars. Het einde van de coronatijden lijkt vooralsnog niet in zicht, maar wat merkt de huizenmarkt daarvan? We maken de balans op met Wim.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: volgens Wim ziet het ernaar uit dat de hoge vraag naar woningen dit jaar gewoon blijft aanhouden. “Ook in 2021 zijn er vaak tientallen bezichtigingen per woning. Doordat de verkoopintentie iets is gedaald en de koopintentie juist is gestegen, zien we dit op korte termijn niet snel veranderen”, aldus Wim. “Door de krapte op de woningmarkt zijn kopers – en vooral starters – bereid om meer risico te nemen. Met name in de vorm van maximaal lenen en (voor wie het zich kan veroorloven) kopen zonder voorbehoud van financiering.”

’10 procent boven de vraagprijs bieden is niet uitzonderlijk’

Doordat er zoveel vraag is naar woningen is overbieden allesbehalve ongewoon, vertelt Wim. “Meer dan dan 75 procent van de aangeboden huizen wordt voor de vraagprijs of zelfs ver daarboven verkocht. Tien procent boven de vraagprijs bieden is eerder regel dan uitzondering.”

“Het aantal kijkers en biedingen per woning lijkt wel iets af te nemen, maar de druk blijft onverminderd hoog. Beleggers moeten sinds 1 januari van dit jaar 8 procent overdrachtsbelasting betalen en zullen waarschijnlijk de eerste tijd terughoudend reageren. Dit maakt de concurrentiepositie van starters iets beter.”

Van stad naar dorp

Dat wonen in Utrecht duur is, hoeven we je vast niet te vertellen. “In de randstad zijn de huizenprijzen het meest gestegen”, vertelt Wim. De reden hiervoor? Dat is de grote vraag naar koophuizen. Deze trend zorgt ervoor dat mensen nu ook steeds vaker buiten de Domstad kijken, aldus de makelaar: “Wij merken dat woningzoekers die in eerste instantie in Utrecht zochten, steeds meer buiten de stad gaan kijken. Nu door de coronacrisis thuiswerken meer geaccepteerd is, wordt de stap om in omliggende dorpen te kijken makkelijker. Aan de andere kant komen zoekers uit Amsterdam steeds vaker richting de stad Utrecht om dezelfde redenen.”

Een aankoopmakelaar maakt de zoektocht makkelijker

Doordat de woningmarkt nu zo gespannen is en je hier als particulier vaak geen inzicht in hebt, raadt Wim potentiële kopers aan om een eigen aankoopmakelaar in de arm te nemen. “Dit geeft vaak meer kans om te kunnen kijken; de nieuwe woningen zijn eerder bekend bij de makelaars. Ook biedt het een beter inzicht in de staat van de woning en de verwachte opbrengst. Hierdoor kan je met meer kennis van zaken een bod uitbrengen, wat de kans op resultaat vergroot.”

Starters opgelet!

Voor starters ziet het jaar er in ieder geval een stukje rooskleuriger uit, zegt Wim. “Vanaf 1 januari 2021 is namelijk de overdrachtsbelasting geschrapt voor mensen onder de 35 jaar die hun eerste huis kopen. Scheelt toch mooi twee procent van de koopprijs!”

De makelaar gaat verder: “Tweeverdieners kunnen iets meer lenen. Voorheen werd een tweede inkomen namelijk maar voor 80 procent meegeteld, nu is dit 90 procent. En omdat de gemiddelde huizenprijs maar blijft stijgen, wordt ook de grens voor een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opgetrokken. Die is van € 310.000 naar € 325.000 gegaan. Ben je van plan je nieuwe woning meteen te verduurzamen? Dan is dit bedrag zelfs oprekbaar tot € 344.500.

Wil je meer informatie over de aankoop van een woning? Neem dan contact met ons op.